Jak se liší ergometr od rotopedu?

Sandra pro Alfit blog 25.05.2021

Rotopedy i ergometry vypadají téměř stejně a nabízí i velmi podobné funkce. Je zde ale několik rozdílů, díky kterým se tyto stroje liší.

Jaký je rozdíl mezi ergometrem a rotopedem?

Na první pohled se rotoped od ergometru moc neliší. V obou případech se jedná o velmi oblíbené trenažéry, díky kterým si užijete spoustu ujetých kilometrů a dosáhnete výborných výsledků. Největší rozdíl mezi ergometrem a rotopedem je ovládání zátěže. U klasického rotopedu se zátěž ovládá manuálně a jednoduše si ji nastavíte dle vašich parametrů a potřeb. U ergometru se zátěž ovládá přes počítač a automaticky se reguluje dle vašich potřeb a vaší tepové frekvence, kterou ergometr po celou dobu tréninku sleduje. Jednoduše stačí nastavit na ergometru vaše údaje jako je váha, věk, výška apod. a poté ergometr během tréninku sám vyhodnotí, jaká zátěž je pro vás vhodná, díky čemuž se můžete tešit na optimální a účinný trénink.

Počítač

Každý, kdo má při cvičení trenéra, tak má velkou výhodu a právě trenéra dokáže ergometr perfektně nahradit. Kontroluje především přesnost tréninku, což je hlavní pojem i pro ergometr. Naprosto přesné měření a kontrolování vašeho tréninku umožňuje ergometru počítač, který zároveň pracuje s indukční brzdou. Můžete si sami zvolit, jakým směrem chcete svůj trénink vést, zda chcete cvičení zaměřit na spalování kalorií a tuků, nebo se zotavujete ze zranění a ergometr chcete využít spíše pro rehabilitační účely. Podle vámi zadaných hodnot pak následně ergometr upraví správnou zátěž. U rotopedu máte také možnost sledovat informace o vašem tréninku jako je rychlost, vzdálenost, čas apod., ale je potřeba si vše předem nastavit manuálně. V tomto je ergometr o něco napřed, jelikož vše upravuje sám, dle vašich potřeb.

Jaké jsou výhody ergometru?

Stejně jako každá pohybová aktivita, tak i jízda na ergometru má velmi pozitivní vliv na vaše zdraví a je vhodný pro spalování kalorií. Jízda na ergometru se neřadí mezi aktivity, při kterých musíte své tělo vystavit příliš vysoké zátěži, tudíž je i u jízdy na tomto trenažéru mnohem menší pravděpodobnost zranění či poškození kloubů. Během jízdy na ergometru se vaše tělo pohybuje v aerobní zóně, a tak i kromě spalování tuků viditelně zlepšíte svou výdrž a posílíte různé svalové skupiny.

Pro koho je ergometr vhodný?

Ergometr je ideální pro jedince, kteří si chtějí jít pevně za svým cílem a chtějí ho dosáhnout co nejefektivnějším způobem. Zároveň je to výborný trenažér pro závodníky, jelikož si mohou na ergometru vyzkoušet různé tratě a následně si danou trať natrénovat.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?