Co dělá eliptický trenažér jedinečným fitness strojem?

Sandra pro Alfit blog 19.05.2021

Eliptický trenažér nabízí možnost posílení horní i dolní části těla současně, a to s tlumenými nárazy a minimálním dopadem na klouby.

Absence nárazů a dopadů

Velké množství lidí trpící na kloubní problémy, špatný stav kostí nebo slabé vazy vyřadili ze svého života pravidelný pohyb, jelikož se obávají, že se stav jejich problémových partií může cvičením ještě více zhoršit. Eliptický trenažér je navržen tak, aby nezpůsoboval opotřebení kloubů a nenamáhal je, tudíž jsou vaše klouby při cvičení zcela v bezpečí a nijak je to neovlivňuje. Vaše nohy jsou totiž při cvičení na elipticalu pevně umístěny na plošině určené pro nohy, z čehož vyplývá, že vaše nohy se pohybují spolu s plošinou. Tato forma cvičení je jedna z nejbezpečnějších, tudíž je eliptický trenažér vhodný i pro všechny věkové kategorie.

Zvýšená aerobní kapacita

Aerobní kapacita je maximální množství kyslíku, které vaše tělo spotřebuje v daném časovém rozsahu. Pokud máte nízkou aerobní kapacitu, ucítíte na sobě při cvičení, že jste brzy unavení a nebudete se cítit na delší tréninky. Pokud máte naopak vysokou aerobní kapacitu, vaše tělo zvládne bez problémů cvičit delší dobu, aniž byste se nějak moc zadýchali a vyčerpali. Přesně k tomu vám může eliptický trenažér výrazně pomoct. Budete-li cvičit 4x v týdnu po 20 minutách, postupně uvidíte, že jste z cvičení čím dál méně unavení a že zvládáte cvičit mnohem delší dobu. Pokud byste však chtěli především zhubnout, je potřeba věnovat se cvičení na eliptickém trenažéru minimálně 30 minut.

Procvičení horní i dolní části těla

Eliptický trenažér nabízí jedinečné spojení cvičení spodní a horní části těla, což znamená, že zapojuje současně mnoho svalových skupin. Cílová část elitpicalu jsou sice nohy, které při cvičení používáte nejvíce, ale díky madlům pracuje horní část těla současně s částí dolní. Do nejvíce zapojených svalových partií patří tedy nohy, které procvičujete bez vlivu na klouby, dále ramena, hrudník, paže a záda. Pokud se madel při cvičení nebudete držet, ucítíte, že se aktivují i břišní svaly, kvůli správné stabilizaci těla.

Snížená vnímavost náročnosti a spalování kalorií

Vzhledem k tomu, že při cvičení na eliptickém trenažéru aktivně zapojujete horní i dolní část těla, tak spálíte i mnohem více kalorií za dobu tréninku. Další velkou výhodou u cvičení na elipticalu je snížená vnímavost náročnosti tréninku. To znamená, že je trénink ve skutečnosti mnohem náročnější, než se vám zdá. Tudíž zvládnete vykonat mnohem více, než je tomu běžně.

Tréninkové programy

Stejně jako rotopedy a běžecké pásy jsou i eliptické trenažéry vybaveny oblíbenými tréninkovými programy, které simulují intervalový trénink se střídavým odporem nebo stoupání do kopce. Váš trénink si tak obohatíte o mnohem více zábavy a rozmanitosti a spalování kalorií nebude vůbec žádný problém. Spoustu eliptických trenažérů je již vybaveno i bezdrátovou regulací, díky které bude váš trénink optimální k vašim dospozicím.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?