Cvičení na trampolíně

Sandra pro Alfit blog 17.03.2021

Cvičení na trampolíně je kombinace zábavy a účinného spalování kalorií. Můžete ji využít na sálových lekcích, ale i u individuálního tréninku doma.

Proč cvičit na trampolíně?

Zvládne to úplně každý, a to bez ohledu na věk, jelikož k tomu nejsou potřeba ani žádné fyzické předpoklady. Cvičení na trampolíně patří mezi aerobní cvičení, při kterém účinně spalujete tuky a kalorie, ale je potřeba cvičit alespoň půl hodiny 2 - 3x týdně. Pokud se skákání budete věnovat pravidelně, posílíte vaši odolnost proti zátěži a zlepší se vaše vytrvalost a dýchání, což můžete využít i u jiných a náročnějších sportů. Skákání na trampolíně zlepšuje elasticitu cév, okysličuje organismus a má dobrý vliv i na činnost srdce. Cvičení na trampolíně patří k méně namáhavým sportům, a tak se u toho můžete uvolnit, zbavit se stresu a únavy.

Držení rovnováhy

Na trampolíně se nejčastěji provádí cviky jako běhání, skoky, twistování apod. To nejdůležitější, co budete potřebovat při každém cviku je naučit se držet balanc. Během toho, co držíte rovnováhu, vám zabírá nejvíce svalstva, aniž byste si to uvědomovali. Pro vyrovnání různých poloh musíte zapojit nejen nohy, ale i ruce, zádové svalstvo a břicho. Po celou dobu mějte vzpřímený postoj a soustřeďte se i na orientaci v prostoru, čímž mimo zmíněné svaly posílíte celé kosterní svalstvo, vnitřní i povrchové, hýždě a pánev.

Základní odraz

Nejjednodušší a zároveň velmi důležitý je správný postoj na trampolíně, jelikož z něho budete pokračovat do různých cviků. Nejprve se na trampolínu postavte tak, abyste měli nohy od sebe přibližně 15 cm, paže mějte pokrčené a lokty držte u těla. Kolena mějte mírně pokrčená a lehce se odrazte směrem nahoru. Není potřeba skákat zbytečně vysoko, stačí když vyskočíte jen pár centimetrů.

Běh na místě

Tento cvik je jeden z nejoblíběnějších a není na něm nic těžkého. V první řadě si dáte ruce do stejné pozice, jako byste chtěli začít normálně běhat a dále simulujete klasický běh, kdy zvedáte kolena do pravého úhlu. Dálkový rekord sice nepřekonáte, ale na rozdíl od klasického běhu šetříte vaše kosti a klouby a posílíte celé tělo. U tohoto cviku budete obvzlášť potřebovat držet balanc, tudíž zapojíte i více svalů.

Twistování

Tento cvik je zaměřený přímo na posílení břišních svalů. Během tohoto cviku se při skoku otáčíte ze strany na stranu a po celou dobu jsou ruce buď v bok, nebo jdou na opačnou stranu než spodní část těla.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?