Jaký je nejvhodnější čas na cvičení?

Sandra pro Alfit blog 07.06.2021

Čas na cvičení se velmi často podřizuje všem důležitým povinnostem a málokdy má někdo možnost si čas na cvičení vybírat. I přesto se pojďme podívat na to, jaká doba je na pohybové aktivity nejlepší, a jak třeba ušetřit čas, který poté můžete do cvičení ivestovat.

Najít si vhodnou dobu

Každému samozřejmě vždy bude vyhovovat úplně něco jiného, ať už se jedná pouze o dobu cvičení nebo denní režim, který ne vždy můžete ovlivnit tak, abyste si zacvičili zrovna tehdy, kdy byste chtěli. Pro někoho může být ideální doba ráno, odpoledne a pro někoho zase večer, ale někdy nám to povinnosti a čas jednoduše neumožní a nemáme tolik času na dojíždění do posilovny. V tomto případě je ideální vybavit si svou domácí posilovnu, díky čemuž ušetříte spoustu peněz za vstupné, budete cvičit ve svém prostředí, především ušetříte spoustu času a budete si moct jednoduše zacvičit, kdy vám to bude vyhovovat, a to bez jakýchkoli překážek. Investice do různého vybavení, ať už jsou to činky, posilovací lavice nebo třeba běžecký pás, se vám mnohonásobně vrátí. Vzhledem k tomu, že každému bude opravdu vyhovovat jiná doba na trénink, je ideální najít si čas, který je pro vás vhodný, čímž získá cvičení to nejdůležitější – určitý řád a pravidelnost.

Ranní cvičení

Pro někoho může být cvičení v ranních hodinách a chvilku po probuzení naprosto nepředstavitelné, ale nese s sebou celou řadu výhod. První výhodou ranních tréninků je, že cvičení budete mít za sebou hned na začátku dne, zvýší se tak produkce endorfinu, což vám pomůže lépe zvládnou různé stresové situace, které vás během dne čekají. Dle různých studií má ranní cvičení příznivý vliv i na kvalitu spánku, jelikož během pohybové aktivity dochází ke zvýšení teploty a zrychlení srdečního tepu. Právě tyto dva děje mohou vlivem pozdního večerního cvičení narušit spánkový režim. Ranní cvičení vám umožní vyvarovat se různým problémům se spánkem, díky čemuž mnohem lépe podpoříte regeneraci svalů a zlepší se tak i kvalita tréninků. Další různé výzkumy potvrzují, že cvičením nalačno naše tělo dokáže spálit až o 20% více tuku, než je tomu po jídle. Odpoledne, či večer máme většinou již několik jídel za sebou, proto je možnost cvičení ráno nalačno mnohem příhodnější. Pokud si ovšem nedokážete představit ráno cvičit úplně nalačno, dejte si vydatní snídani, ale necvičte hned po jídle, počkejte alespoň 2 hodiny. Ranní tělesná aktivita navíc snižuje chuť k jídlu, a to po celý den.

Odpolední cvičení

I přes veškeré výhody ranního cvičení ale spousta aktivních jedinců nedá dopustit na odpolední cvičení. Výhodou odpoledního cvičení je, že vaše tělo má dost času během dne na to se rozhýbat a zahřát, což může během cvičení pozitivně ovlivnit vaši sílu, energii a tudíž i výkon. Odpoledne máte za sebou již několik jídel, ze kterých můžete během cviční čerpat energii, která je potřeba. Většina z nás se odpoledne již cítí odpočatě a připraveně na pořádný trénink, proto při odpoledních hodinách dokážeme dosáhnout těch nejlepších výkonů. Pokud je někdo opravdu milovník cvičení a nemůže se dočkat, až si odpoledne dá pořádně do těla, může to být dobrá motivace k tomu, abyste si přes den splnili všechny potřebné povinnosti a následně se mohli vrhnout na trénink s pocitem, že po cvičení vás čeká pouze relaxace.

Večerní cvičení

Pro někoho, kdo je zvyklý cvičit ráno může být cvičení ve večerních hodinách nepředstavitelné, ale i večerním cvičením můžete spalovat přebytečné tuky. Večerní a noční cvičení může mít negativní vliv na kvalitu našeho spánku, proto není vhodné praktikovat těžké cviky v pozdních hodinách. Naopak, pokud byste chtěli svému spánku přispět, jóga cvičení je skvělá na odbourávání stresu a má velmi příznivý vliv na kvalitu spánku.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?