Jaký je rozdíl mezi běháním venku a na běžeckém pásu?

Sandra pro Alfit blog 05.03.2021

Běh je jeden z nejznámějších způsobů pohybu, který si může každý dopřát. Jaké jsou výhody běhání na běžeckém pásu, oproti běhání venku?

Počasí

Velkou výhodou běžeckého pásu je, že si můžete zaběhat za jakéhokoli počasí. Každému vyhovují na běhání úplně jiné podmínky. Někdo má problém běhat ve velkém horku, nebo naopak v zimě, kdy se také poměrně brzy začíná stmívat. Pokud chodíte do práce, vracíte se skoro večer a neradi chodíte za tmy běhat, běžecký pás vás v takové chvíli může zachránit.

Nastavení cíle

Velký benefit běžeckého pásu je, že si můžete nastavit svůj závodní cíl a některé pásy dokážou simulovat daný závod, který právě trénujete. Jednoduše si pás naprogramujete a pokud vám pás neumožňuje automatické naprogramování, můžete si v průběhu tréninku nastavovat pás ručně tak, abyste kopírovali zvolený závod. Získáte tak možnost si závod natrénovat v jakémkoli dni v týdnu a nemusíte přitom hledat stopky, ani složitě přepočítávat rychlosti, protože to všechno za vás udělá běžecký pás.

Odpružení a otřesy

Vzhledem k tomu, že běžecký pás pruží, tak jsou zatěžovány jiné svaly a šlachy, než při běhu např. po silnici. Ať už se jedná o běhání venku, nebo na běžeckém pásu, je důležité se pořádně rozcvičit. Na běžeckém pásu si můžete zvolit program, který vás spolehlivě povede od zahřívací fáze přes intervalovou rychlostní zátěž až po závěrečný uklidňovací úsek. Při tréninku na běžeckém pásu vaše tělo bude pociťovat úplně jiné otřesy než při běhání venku, jelikož běžecký pás vám vrací úplně jiný úder, než lesní cesty nebo asfalt. Pás přináší ale mnohem menší otřesy než běh po asfaltu nebo betonu. Ať už máte s běháním zkušenosti, nebo jste úplní začátečníci, s běžeckým pásem se seznamujte postupně a nezačínejte hned trénovat obvyklou dávku kilometrů, na kterou jste zvyklí z běhaní venku.

Zábava

Při běhání na běžeckém pásu můžete poslouchat motivační hudbu přímo v obýváku a udělat si domácí koncert, nebo můžete u běhání sledovat svůj oblíbený film či sportovní přenos. Další možností jsou aplikace, díky kterým můžete běhat zvolené tratě s tím, že je uvidíte před sebou na obrazovce a váš běžecký pás bude simulovat trať, kterou jste vybrali. Všechny tyto aktivity vám pomůžou užít si běhání i zábavnou formou.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?