Vliv eliptického trenažéru na zdraví

Sandra pro Alfit blog 16.02.2021

Eliptický trenažér vám umožní procvičit až 80 % svalů v těle, což znamená, že cvičení na eliptickém trenažéru je účinné, efektivní a je vhodný jak do domácí posilovny pro kondiční cvičení, tak i pro fitness centra. Zároveň má velice dobrý vliv na vaše zdraví.

Jaké svaly jsou zapojeny při jízdě na eliptickém trenažéru?

Cvičení na eliptickém trenažéru je pro vaše tělo velice přínosné a procvičíte s ním velké množství svalových skupin. Nejvíce jsou zapojovány svaly nohou, což znamená lýtka, stehna a hamstringy a madla uvádí v pohyb paže, ramena a prsní svalstvo. V průběhu cvičení na eliptickém stroji jsou přirozeně zapojeny také břišní svaly. Pohyb na trenažéru vás nutí mít během celého tréninku vzpřímená záda, tudíž je trenažér vhodný i pro někoho, kdo bolestmi zad trpí. Je to prakticky stroj, na kterém procvičíte většinu svalů celého těla.

Výhody eliptického trenažéru a jeho vliv na zdraví

Velkou a příjemnou výhodou eliptického trenažéru je, že vytváří pohodlný a plynulý pohyb těla. Eliptický pohyb, který je na trenažéru vykonávaný, simuluje přirozený pohyb při běhání a zátěž v podobě hmotnosti vašeho těla je přitom rozložena rovnoměrně na obě dvě nohy, což znamená, že klouby jsou chráněné před nárazy a trénujete bez sebemenšího trhaného pohybu. Navíc trénujete v pozici, kde máte rovné záda a tím pádem je ulehčujete. Pokud přemýšlíte nad pořízením trenažéru, jste po zranění či máte nějaký hendikep, ale i přes to si chcete udržet nebo i zlepšovat kondici a zacvičit si, eliptický trenažér vám to umožní. Aktivní sportovci velmi často používají tento stroj k fyzické přípravě či pro návrat do formy po prodělaném zranění. Eliptický trenažér má i velmi dobrý vliv na vaše zdraví.

  • Posiluje srdce
  • Stimuluje krevní oběh a udržuje správnou hladinu cholesterolu a cukru v krvi
  • Má příznivý účinek na váš krevní tlak
  • Působí proti odvápnění, čímž udržuje zdravé kosti.
  • Výrazně podporuje spalování tuků a tím i fyzickou a psychickou pohodu.

Hubnutí na eliptickém trenažéru

Eliptický trenažér poskytuje pestrá cvičení, během kterého můžete snadno provádět i intervalová cvičení. Díky tomu máte zajištěno, že v průběhu, i po tréninku spálíte spoustu kalorií. Při správném tréninku můžete spálit v průměru osm až dvanáct kalorií za jednu minutu. Když budete trénovat každý den 30 minut při 70% své maximální tepové frekvence, zbavíte se přebytečných kil a zanedlouho uvidíte skvělé výsledky, které vás budou motivovat k neustálemu zlepšení. 

Co by Vás ještě mohlo zajímat?