Tipy jednoručních činek

Sandra pro Alfit blog 06.01.2021

Jednoruční činky jsou nejzákladnější pomůckou, jak pro cvičení doma, tak i ve fitness centru. Mohou se použít u velké škály cviků a procvičíte s nimi většinu svalových skupin.

Pokud byste chtěli svůj trénink posunout na těžší úroveň a nedostačuje vám cvičení s vlastní váhou, jsou pro vás jednoruční činky vhodným řešením. Velkou výhodou jednoruček je pořizovací cena, které je poměrně nízká a jsou velmi dobře skladovatelné. Rozdělujeme je na činky s neměnnou hmotností, a na činky nakládací, u kterých je možnost přidat závaží.

Činky se stálou hmotností

  • Vinylové činky – Mají kovové jádro a jsou potažené vinylem. Je to jednoduchá a nejlevnější varianta jednoručních činek a jsou spíše na rekreační cvičení. Jsou dostupné většinou v hmotnostech 0,5 – 6 kg, v různých barevných kombinacích.
  • Činky s neoprenovým povrchem – Jsou to nástupci vinylových činek, ale oproti nim mají zdrsněný povrch a tím pádem se lépe drží, když máte během cvičení zpocené dlaně.
  • Aerobic činky – Tyto činky se používají nejčastěji na aerobicu, zumbě, nebo je často využívají ženy, které se snaží hubnout a rýsovat postavu. Mají jistící popruh přes hřbet ruky, který pomáhá k úchopu během dynamických cviků.
  • Kovový monoblok – Řadí se k nejlepším činkám. Jsou vyrobeny z oceli a jejich povrch je většinou chromovaný. Vzhledem ke kvalitě materiálu a odolnosti je i vyšší pořizovací cena.

Nakládací činky

Nejčastěji jsou využívány ve fitness centrech a cvičí s nimi převážně muži. U těchto činek je možnost navýšit zátěž až na několik desítek kilogramů. Jejich celkové provedení je kovové a většinou s chromovaným povrchem. V případě, že byste si chtěli dokoupit kotouče a zvýšit si obtížnost tréninku, je potřeba znát průměr osy. Nejobvyklejším průměrem je 30 mm. Je možnost zakoupit i sety, které obsahují činky se základní hmotností.

Pro koho jsou jednoruční činky určeny?

Jednoruční činky může používat úplně každý a v jakémkoliv věku. Záleží jen na tom, za jakým účelem budou využívány a jaká hmotnost činek je pro vás vhodná. Ženy spíše využívají činky s menší hmotností třeba při aerobicu, nebo pro vyrýsování trupu a paží. Většinou ženy začínají trénovat se závažím cca 0,5 – 2 kg s ohledem na kondici, ve které se aktuálně pohybují. Muži se během cvičení spíše zaměřují na růst svalů, a proto jsou pro muže vhodným řešením nakládací činky, které umožňují větší zátěž.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?