Efektivní cvičení na rotopedu

Sandra pro Alfit blog 30.11.2020

Rotoped je stroj, který připomíná jízdní kolo a využívá se jak pro kondiční trénink, tak i pro rehabilitační cvičení. Rotoped by neměl chybět v žádné komerční ani domácí posilovně. Jízdou na rotopedu procvičíte především hýžďové, stehenní a lýtkové svalstvo a hodí se jak pro starší osoby, které si chtějí udržet stálý pohyb, tak i pro zkušené a aktivní sportovce.

Nastavení rotopedu

Velice důležité pro pohodlnost tréninku je správné nastavení trenažéru. Pokud byste neměli rotoped nastavený podle vašich parametrů, nedovolí vám mít záda ani nášlap ve správné poloze a později mohou nastat bolesti těla. Je potřeba nastavit si vhodnou výšku, tvar a pozici sedla, aby vám posed vyhovoval. Sedlo by mělo být tak vysoko, že když si sednete a šlápnete nohou dolů, měla by být noha skoro propnutá a lehce pokrčená. Stejně tak je důležité nastavit si řídítka, abyste cítili pohodlnou oporu o ruce bez nutnosti hrbit záda, zvedat ramena k uším, nebo jakkoliv neúměrně zvyšovat napětí svalů.

Správná technika při jízdě na rotopedu

Pro správnou techniku pohybu je potřeba mít uvolněné a natažené ruce, kolena rovně v přirozené poloze, nesnažit se vytáčet paty a kolena dovnitř nebo ven a mít vzpřímený postoj. Velmi často opakující se chybou u cvičení na rotopedu je křečovitá poloha těla, kdy jsou záda v předklonu a ruce jsou v nepohodlné pokrčené pozici, z čehož hrozí po tréninku bolest celého těla.

Rozcvičení a prohřátí těla

Rozcvičení těla je důležité jak na začátku, tak i na konci tréninku, a proto je potřeba to nezanedbat. Zahřejte se základními cviky a rozhýbejte všechny končetiny a klouby, abyste se nemuseli setkat s případným zraněním nebo bolestmi. Při rozjezdu na rotopedu nejdříve začněte s nízkým tempem a pro úplné zahřátí si po chvilce můžete přidat zátěž. Po dokončení tréninku se nezapomeňte znovu pečlivě protáhnout.

Tepová frekvence

Tepová frekvence pomůže vést váš trénink tak, aby byl efektivní. Dnes mají skoro všechny rotopedy na řídítkách snímače tepové frekvence, ale použít se dá i hrudní pás, který je o něco přesnější. Orientačně lze svou maximální tepovou frekvenci spočítat a to tak, že muži odečtou svůj věk od čísla 220 a ženy od čísla 226. Pokud chcete spalovat tuky, tak je vhodné zvolit od začátku tréninku nízké tempo, které byste si měli držet do konce tréninku a neměli byste být ani moc zadýchaní. Samotná intenzita cvičení by měla být mezi 55 % – 70 % vaší maximální tepové frekvence.

Správná výživa

K dobré kondici a zdraví nestačí pouze cvičení, ale i vyvážená strava. Stravovat byste se měli po 2 – 3 hodinách během dne a po malých porcích. Sacharidy je vhodné večer nahradit bílkovinami a vaše denní strava by měla obsahovat i vlákniny, vitamíny a kvalitní esenciální tuky. Nezapomeňte ani na správný pitný režim. Pokud cvičíte, vypotíte tekutiny z těla, které jsou potřeba zase vyrovnat a nahradit. Aby nenastala dehydratace, pijte před tréninkem, během i po tréninku. Denní pitný režim by se měl pohybovat okolo 2 – 3 litrů. Své cvičení můžete podpořit doplňky BCAA.

Kdy a jak často cvičit na rotopedu?

Organismus je nejvíce aktivní ráno, a tak je nejefektivnější cvičit v tuto dobu a nejlépe na lačno. Nemusí každému vyhovovat cvičit, aniž by si dal malou snídani, takže pokud si dáte něco malého, určitě tím nic nezkazíte. Pokud cvičíte za účelem spalování tuků, je vhodné cvičit 3 – 5x týdně na 30 – 60 min, jelikož tělo nejdříve musí spálit krevní cukr a až poté začne spalovat tukové zásoby. Záleží samozřejmě na vaší fyzické zdatnosti a trénovanosti, ale není dobré trénink zbytečně moc prodlužovat, protože se pak v těle nastartují hormony, které vám spíše ve spalování tuků mohou bránit.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?