Co je důležité u výběru eliptického trenažéru?

Sandra pro Alfit blog 05.11.2020

U výběru eliptického trenažéru záleží na tom, kdo a jak ho bude používat. Jiný stroj bude vyhovovat aktivnímu sportovci a jiný staršímu člověku, který si udržuje stálý pohyb. U výběru je také důležité brát ohled na výšku a váhu osob, které budou na trenažeru cvičit a na požadovaný tvar kroku. Pokud si trenažer pořídíte jen pro sebe, řiďte výběr podle své váhy. V případě, že stroj pořizujete pro celou rodinu, vybírejte trenažer podle nejtěžší osoby, jelikož váze musí odpovídat masivní rám, správná ergonomie a délka kroku.

Výběr konstrukce a tvar kroku

Existují čtyři různé typy konstrukcí eliptických trenažérů a každý z nich se liší tvarem kroku, velikostí stroje, šetrností ke kloubům a komfortem šlapání, tím pádem bude každému vyhovovat jiný stroj.

  • Eliptické trenažéry s nášlapy umístěnými před setrvačníkem – Konstrukce těchto strojů jsou vhodné i pro těžší osoby, jelikož mají velice kvalitní konstrukci. Velké plus těchto trenažérů je přirozená a příjemná ergonomie kroku a minimální rozteč nášlapů. Vybrané modely jsou i velice praktické, jelikož se dají složit a nezaberou moc místa. Cenově jsou tyto stroje dostupné okolo 25 000 Kč.
  • Eliptické trenažéry se setrvačníkem vzadu a pedály vedle setrvačníku – Tyto trenažéry patří k levnějším verzím a cena se pohybuje v rozmezí od 3 000 Kč až 20 000 Kč. Vyrábí se ve dvou velikostech rámu, a to s kratším krokem cca 30 cm, který je vhodný pro drobnější osoby do 170 cm a s delším krokem okolo 40 cm, který využijí spíše vyšší osoby. U těchto strojů není tak přirozený tvar kroku a větší vzdálenost nášlapů od sebe, což je nevýhodou pro drobnější osoby. Výhoda u těchto strojů kromě nízké ceny jsou malé rozměry, takže se nemusíte bát, že by vám v posilovně nezbylo místo.
  • Eliptické trenažéry se setrvačníkem v předu – Tyto typy strojů patří mezi nejoblíbenější pro domácí využití. Nabízí velmi přirozený a příjemný krok šetrný na klouby a záda a díky malé rozteči nášlapů jsou vaše chodidla v přirozené poloze. Výhodou těchto strojů je dlouhá životnost a rozumný rozměr. Je vhodný i pro těžší osoby a zatížení, jelikož váha je opřena do pojezdu a tím pádem nezatěžuje rám stroje. Cenově začínají na 20 000 Kč.
  • Eliptické trenažéry s variabilním nastavením tvaru kroku – Nabízí velice komfortní pohyb šetrný ke kloubům, dokáže perfektně napodobit pomalý i rychlý běh, stepper a šlapání na rotopedu. Máte hned několik strojů v jednom. Cenově se pohybuje okolo 50 000 Kč.

Nosnost eliptického trenažéru

Doporučujeme se orientovat především podle váhy stroje. Napoví vám, kolik je na stroji materiálu a zároveň i jak masivní rám je. Trenažér, který by měl vydržet váhu okolo 100 kg by měl vážit alespoň 70–80 kg. Rodinné stroje pro klasické kondiční šlapání by měli vážit okolo 50-60 kg. Pokud by váš hlavní požadavek byla nízká cena, lze pořídit stroje vážící okolo 30-40 kg.

Šlapací střed

Tichost chodu a životnost trenažéru zásadně ovlivňuje šlapací střed. Levnější modely mají obyčejný miskový šlapací střed a jednodílnou ohnutou kliku, která prochází tělem stroje. Časem dojde k opotřebení, zvýšení hlučnosti a následné výměně. Výměna středu s ohledem na ceny servisu vychází na polovinu ceny nového stroje. Lepší verze modelů mají středovou osu složenou na ložiscích, na které jsou na čtyřhranu nasazeny boční tácy s pedály. Tento střed je prakticky bezúdržbový a tichý, pokud je kvalitně proveden. V případě, že trenažér pořizujete pro rodinné použití, doporučujeme stroj právě s tímto středem.

Možnost nastavení sklonu

Umožní vám změnu sklonu a pocit ze šlapání podobný realitě. Dle potřeby můžete měnit i zatížení jednotlivých svalů. Sklon můžete měnit buď manuálně před tréninkem, nebo elektronicky servomotorem, kdy jde sklon měnit i během cvičení, aniž byste museli slézt ze stroje.

Ovládání zátěže

Při výběru trenažéru se budete muset rozmyslet, zda je pro vás vhodnější trenažér s manuální regulací zátěže otočným regulátorem, což znamená že zátěž jednoduše měníte otáčením regulátoru na stupnici, nebo dáte na elektronicky řízený trenažer, který ovládáte přes chytré zařízení jako je telefon a tablet. U těchto trenažérů zátěž nastavíte ručně pomocí tlačítek, nebo pomocí předem nastaveného programu. Velká část trenažérů je vybavena tréninky, ale typy programů se liší podle značek a modelů. Některé modely jsou vybaveny i bluetooth, díky kterému se propojíte s aplikacemi a zátěž můžete ovládat pomocí chytrého zařízení.

Brzdný systém

Nejčastější volbou je magnetická brzda, u které odpor při šlapání vytváří permanentní magnety. Přibližováním a vzdalováním magnetů od setrvačníku se mění brzdná síla magnetického pole i účinek. U elektronicky ovládaných trenažérů probíhá pohyb lišty servomotorem. Tato brzda je jedna z nejoblíbenějších, protože vyniká svou tichostí a skoro neomezenou životností. U manuálně ovládaných rotopedů probíhá pohyb lišty otočným regulátorem. Pro medicinské a terapeutické účely je vhodná indukční brzda. Nedochází u ní k žádnému pohybu. Cívka s elektromagnetem je napevno u setrvačníku a počítač v ní řídí proud a sílu magnetického pole. Jedinou nevýhodou indukční brzdy je drahá oprava poruchy základové desky.

Hmotnost setrvačníkové hmoty

Plynulost šlapání bez trhavých pohybů zajišťuje setrvačník. Čím je vaše váha těžší a čím těžší zátěž chcete při cvičení použít, tím těžší by měl setrvačník být. Chcete-li využít těžších závaží, je vhodné zvolit stroj s hmotností setrvačníku alespoň 15 a více kg. Pokud trenažér budete využívat pro klasické kondiční šlapání, je optimální setrvačník cca 10-15 kg. Pro lehčí osoby s minimální zátěží stačí setrvačník o hmotnosti 5-7 kg.

Trénink na Google Maps

Některé modely elektronicky řízených trenažérů umožní po stažení chytré aplikace obrovské možnosti tréninků, zálohy a zobrazení reálné krajiny. Aplikace jsou jak placené, tak i zdarma. U placených verzí máte možnost mít i svého osobního trenéra, který vás bude během tréninku navádět a motivovat. Aplikace, které jsou zdarma vám nabídnou pouze základní funkce. Nejoblíbenější aplikace je IFIT, která patří společnosti ICON Fitness. Díky této aplikaci můžete sdílet své výsledky na sociálních sítích, má perfektní grafiku a spoustu variant různých tréninků.

Měření tepové frekvence

Měření tepu je velmi důležitým údajem pro účinné cvičení. Kromě nejlevnějších modelů mají dnes trenažery minimálně dotykové snímače, které jsou umístěné jen na pevných madlech. Držení po celou dobu tréninku je nepohodlné a ani není přesné, jelikož má toleranci +- 15%. Pro měření správného tepu během celého tréninku doporučujeme hrudní pásy, které vysílají bezdrátově informaci do počítače trenažéru a ten jí následně zpracuje. Použití hrudních pásů je maximálně komfortní a měří tepovou frekvenci s přesností EKG.

Manipulace a složení

Většinou je trenažer vybaven v přední části přepravními kolečky pro snazší manipulaci. Po cvičení stačí jednoduše stroj naklopit a převézt na požadované místo. Trenažér má i seřizovací nožičky, díky kterým stroj udržuje stabilitu na nerovné podlaze. Levnější modely řeší vyrovnání otočnou excentrickou koncovkou nožičky. Lepší modely mají seřizovací regulátor na každé koncovce. Trenažéry od značky NORDICTRACK a PROFORM mají nový systém, kdy jednoduše složíte řídítka a stroj překlopíte do svislé polohy. Nezabírá vám tak moc místa a manipulace se strojem je tak o dost jednodušší.

Servis

Jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou je potřeba myslet při pořízení eliptického trenažéru je záruční a pozáruční servis a dostupnost náhradních dílů. Při pořizování takového stroje určitě zvažte, kde uskutečníte jeho koupi. U většiny nespecializovaných prodejců v případě problému je nutné trenažér rozebrat a následně zaslat na reklamaci, což je opravdu zdlouhavé. Dnes existuje několik specializovaných společností, které vám stejně jako my zajistí servis v případě poruchy stroje u vás doma. Nastane-li se strojem problém, technik přijede a rotoped opraví, případně odveze a přiveze za naše náklady.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?