Jaké jsou výhody cvičení s vodou?

Sandra pro Alfit blog 03.06.2021

Cvičení ve vodě již každý z nás zná, ale slyšeli jste o cvičení s vodou? Voda v posilovacím vaku se při cvičení přelévá a mění těžiště, tudíž jste nuceni zapojit více svalových skupin a trénink je tak mnohem intenzivnější. 

Co to je Aquabag?

Jedná se o kvalitní posilovací vak, který si můžete pomocí uzavíratelného otvoru naplnit libovolným množstvím vody, čímž si zvolíte obtížnost cvičení. Vodní náplň představuje nestabilní a nepevnou posilovací zátěž a díky nepředvídatelnosti pohybující se vody jste nuceni do cvičení zapojit celé tělo

Při kterém cvičení se používají Aquabagy?

Výborně se tyto vaky osvědčily při balančních cvičeních, nácviku rovnováhy a při trénování dynamické a výbušné síly. V průběhu cvičení s vodou jste nuceni překonat vlastní hmotnost zátěže a kompenzovat působení vody různými směry, což pozitivně ovlivňuje i vytváření si správných pohybových stereotypů. To je jeden z důvodů, proč je cvičení s vodou velmi často využíváno sportovci jako doplněk tréninku např. při fotbale, atletice, cyklistice, lyžování a u mnoho dalších sportů.

Proč cvičit s Aqabagem?

Jedná o cvičení, ve kterém se setkáte s neočekávanou silou, tudíž se automaticky zapojují konkrétní svaly, které danou sílu absorbují. Jestliže budete cvičení s vodou věnovat pravidelný čas, velmi efektivně se zlepší celková stabilita vašeho těla, a to i v každodenním životě. Výhodou cvičení s vodou je, že se současně zapojuje velké množství svalových skupin, které jsou nutné pro správné držení rovnováhy a především ty, na které se velmi často zapomíná. Zároveň se ale zapojí i běžné svaly, jako jsou svaly nohou, paží a břicha. Jednoduše řečeno, z takového cvičení profituje celé vaše tělo a nabízí přidanou hodnotu pro každodenní život.

Sami si určíte zátěž cvičení

Ať už trénujete s bulharským Aqabagem nebo klasickým posilovacím Aquabagem, můžete si jednoduše sami nastavit zátěž, jaká vám bude vyhovovat a ovlivnit tak i celkovou intenzitu cvičení. Čím méně vody vložíte do plnitelného vaku, tím to může být pro někoho obtížnější, jelikož ve vaku vzniká větší prostor, kde se může voda pohybovat. Pokud si Aquabag naplíte celý vodou, vzniká naopak větší zátěž, proto si ideálně zvolte sami, jaké množství vody vám při cvičení vyhovuje. Množství vody vidíte na průhledné stupnici umístěné na vaku. Díky možnosti nastavení si intenzity dle vlastního uvážení, se nabízí velké množství různých cviků, obtížností a cílů, a to ať jste začátečník nebo máte s cvičením s vodou již nějaké zkušenosti.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?