Jaký typ medicinbalu je pro vás vhodný?

Sandra pro Alfit blog 16.05.2021

Medicinbal je universální fitness pomůcka, která dodá vašemu cvičení ten správný impuls. Existuje však více druhů a každý je specifický pro dané cvičení. Jaký medicinbal bude vhodný pro vás?

Co je to medicinbal?

Jedná se o kulatý fitness míč, se kterým se každý z nás alespoň jednou setkal, ať už v tělocvičnách, nebo v různých fitness centrech. V poslední době se medicinbaly staly díky své praktičnosti a všestrannosti velmi oblíbeným doplňkem většiny fitness nadšenců, přičemž velkou oblibu sklízí i u milovníků crossfitu. Tento míč je ideální náhražka za různá závaží v závislosti na jeho hmotnosti, která se může pohybovat od 1 – 20 kg. Co se týče materiálu, můžete se setkat s medicinbalem vyrobeným z kůže, gumy nebo plastu.

Proč cvičit s medicinbalem?

Cvičení s vlastní váhou patří mezi nejpřirozenější cvičení a s medicinbalem můžete dát tělu úplně nový impuls. Cvičení s medicinbalem si získalo velkou oblibu, jelikož při jeho používání dochází k zapojení většiny svalů v těle, je ideální pro rozvoj síly, rychlosti a zlepšíte své celkové vytrvalostí zdatnosti. Pravidelný trénink s medicinbalem je dobrý způsob, jak spalovat kalorie, snížit celkovou tělesnou hmotnost a tonizovat svaly celého těla. Vzhledem k jeho širokému využití s ním proto může cvičit prakticky každý.

Typy medicinbalu

  • Klasický medicinbal – Tento druh medicinbalu je nejčastější pro používání a hodí se jak na kruhové cvičení, tak i při funkčním tréninku, jelikož s ním dokážete procvičit celé tělo. Textury, které jsou v dolní i horní části míče vám umožní lépe jej uchopit. Velice oblíbený je i u balančních cvičení, ale obohatí i tréninky při tradičních cvicích, jako např. výpady, kliky a dřepy.
  • Slam ball – Jedná se o medicinbal, který neodskočí, když s ním hodíte o zem. Díky materiálu, ze kterého je vyroben se vám nerozpadne ani nezničí při velkých a rychlejších úderech. Slam ball vám pomůže rozvíjet vnitřní stabilizační svaly a je velmi oblíbený pro tréninky výbušnosti jednotlivých svalových partií, i těla jako celek.
  • Medicinbal s úchyty – Úchyty neboli dvojité rukojeti vám umožní mnohem snadnější držení, větší rozmanitost při cvičení a můžete provádět i mnohem dynamičtější cvičení podobně, jako při cvičení s kettlebellem. Cviky tak mohou být provedeny ve zvětšeném rozsahu a s větší rychlostí než s klasickým medicinbalem. 
  • Wall Ball – Jedná se o speciální druh medicinbalu, který byl vytvořen především za účelem házení o zeď, jelikož dokáže výborně absorbovat nárazy při vysoké rychlosti. U wall ballu je velkou výhodou jeho universálnost, proto se taky stal velice oblíbeným doplňkem u funkčních tréninků.

Jaký medicinbal je pro vás vhodný?

Medicinbaly se vyrábějí v různých hmotnostech, proto je potřeba se zamyslet nad tím, s jakou váhou chcete cvičit. Vhodný medicinbal je takový, který unesete, ale nesmí být zase příliš těžký, aby vám znemožňoval cvičení a pohyb. Zpravidla je pro ženy lepší lehčí medicinbal a pro muže zase těžší. Vše se odvíjí také od toho, za jakým účelem chcete s medicinbalem cvičit. Jestliže máte v plánu pořídit si medicinbal na lehčí cvičení nebo rehabilitaci, je určitě lepší zvolit nižší hmotnost. Pokud naopak chcete medicinbal používat při funkčním tréninku, kdy je vaším cílem především zapracovat na vaší síle, zvolte spíše medicinbal s větší hmotností. 

Co by Vás ještě mohlo zajímat?