Základní cviky na vibrační plošině

Sandra pro Alfit blog 14.05.2021

Už jen díky vibracím, které vibrační plošina produkuje uvidíte skvělé výsledky. Můžete však do cvičení s plošinou zakombinovat jisté cviky, které vám znásobí posílení svalových partií a váš trénink bude ještě více efektivní.

Cvičení na vibrační plošině

Vibrační plošina přenáší vibrace do vašeho těla a ty způsobují stahování svalů. Svaly se díky vibracím stahují mnohokrát během jedné vteřiny, čímž se posilují svalové partie. Pokud chcete dosáhnout cvičením na vibrační plošině těch nejlepších výsledků, je ideální nakombinovat takové cvičení i s různými cviky. Znásobíte tak zapojení svalů v těle, čímž je i lépe posílíte a trénink bude mnohem účinnější. Kombinace vibrační plošiny a cviků je vhodná i na rychlé spalování kalorií a především pro toho, kdo má problém formovat problematické části těla.

Dřepy na vibrační plošině

Na začátek se postavte na vibrační plošinu se zpevněnými zády a vzpřímenou hlavou. Celou svou váhu rovnoměrně rozložte na obě nohy. Ty by měly být od sebe ve stejné šířce jako ramena. Poté se mírně pokrčte v kolenech tak, aby nepřesahovala špičky prstů u nohou. Vibrační plošina bude do vašeho těla přenášet vibrace, což bude vyžadovat, abyste se po celou dobu cviku snažili držet rovnováhu. V této poloze se snažte setrvat alespoň 30 sekund a cvik poté několikrát zopakujte. Chcete-li zkusit o něco náročnější cvik, můžete vyzkoušet podřep na jedné noze. Jedná se o stejný cvik jako předchozí, akorát jednu nohu zvednete do úhlu 90 stupňů, což bude vyžadovat především rovnováhu.

Posed na vibrační plošině

Tato pozice se zaměřuje především na svalové skupiny břicha. Nejprve se posaďte na střed vaší vibrační plošiny a ruce si položte tak, aby vám to bylo pohodlné. Ideální je ruce upažit a lehce je pokrčit, aby vám pomáhaly udržovat rovnováhu. Tento cvik patří k těm náročnějším, takže pokud se budete rukami mírně opírat, je to v pořádku. Následně zvedněte nohy do vzduchu a lehce je pokrčte. Pokud byste si chtěli cvik ještě více ztížit, můžete mít nohy natažené, což se doporučuje spíše pokročilejším cvičencům. Vždy je ale potřeba myslet na to, aby vaše záda byla rovná. Po chvilce ucítíte, jak se vám stahují břišní svaly a jak začínají pracovat. V tomto cviku stačí vydržet 15 sekund a poté cvik opakujte.

Kliky na vibrační plošině

Mezi další známé a klasické cviky patří kliky, u kterých se díky vibracím jejich účinnost několikrát znásobí. Nejčastější kliky, které se na vibračních plošinách provádějí jsou kliky široké. V první řadě si poklekněte před vaší vibrační plošinu a své dlaně položte na její okraj, přičemž prsty by měly směřovat dovnitř. Následně natáhněte nohy, napněte tělo a zpevněte svaly na zádech a břichu. Horní polovina hrudníku je po celou dobu cviku nad úrovní dlaní. Jestliže byste zvolili variantu úzkých kliků, dlaně si položte vedle sebe na střed plošiny tak, aby prsty směřovaly dopředu. Pokud s cvičením na vibrační plošině začínáte a nemáte zatím zkušenosti, ponechte svá kolena a dolní končetiny na zemi. Zkuste v této pozici vydržet alespoň 15 sekund a poté cvik opakujte.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?