Pět tipů, jak neztratit motivaci cvičit

Sandra pro Alfit blog 30.04.2021

Najít něco, co nás bude motivovat není až tak těžké. Mnohem těžší je si motivaci udržet, jelikož se dá poměrně rychle ztratit.  

Stanovte si cíl

Abyste zůstali motivovaní ke cvičení, je nejdůležitější stanovit si cíl. Nejprve začněte s jednoduchými cíli a postupně si své cíle zvyšujte. Nezapomeňte však na to, že váš zvolený cíl by měl být vždy realistický a dosažitelný. Pokud si zvolíte téměř nerealistický cíl, je mnohem větší pravděpodobnost, že se cvičení vzdáte a ztratíte veškerou motivaci, protože posun, který uvidíte bude oproti vašemu cíli malý. Například pokud jste delší dobu necvičili, krátkodobým cílem může být i 10 minut rychlé chůze na běžeckém pásu pět dní v týdnu. Jakmile svého cíle dosáhnete, budete ze sebe mít skvělý pocit, a to vás k lepším výsledkům namotivuje ze všeho nejvíc.

Odměňte se po cvičení

Má-li přijít čas cvičení, vždy začneme hledat spoustu výmluv. Zkuste místo hledání důvodů proč necvičit, najít spíše důvod, proč cvičit. Jde o to, vytvořit si nějakou pobídku ke cvičení a podnět k motivaci. Například se rozhodněte, že dokud nedokončíte své cvičení, nemůžete sledovat nejnovější epizodu své oblíbené televizní show. Zvolte si jednoduše nějakou odměnu, kterou si po tréninku dopřejete, ať už je v jakékoliv formě.

Všechno si zaznamenávejte

Zaznamenávejte si délku cvičení, jakým partiím jste se při tréninku věnovali, pokud jste jezdili třeba na cyklotrenažéru či rotopedu, tak jakou vzdálenost za jaký čas jste ujeli a jak jste se po tréninku cítili. Budete-li si všechny tyto informace zaznamenávat, postupem času uvidíte lépe vaše pokroky a zlepšení. Postupně tak budete sledovat svou cestu za splněným cílem, ať už je to zlepšení fyzické kodnice, hubnutí nebo vyrýsování postavy. Takové zaznamenávání vám může velmi pomoci pracovat na dosažení větších cílů.

Vytvořte si cvičící návyk

Všechno, co se týká motivace, ovlivňuje pouze naše myšlení a mozek. Na začátku to nemusí být jednoduché a je pravděpodobné, že vaše tělo bude protestovat a budou vás bolet svaly, což je přirozené. K tomu, abyste si na pravidelné cvičení navykli, je potřeba vytvořit si tréninkový plán, který by měl obsahovat délku a dobu cvičení a jaké části těla jste se věnovali. Každé své splněné cvičení si poté odškrtněte na papíře nebo v aplikaci chytrého telefonu. Čím více křížků poté uvidíte, tím lepší pocit ze sebe budete mít a nebudete chtít s cvičením přestat.

Různorodost

Chcete-li u pohybu vydržet co nejdéle a neztratit motivaci, buďte co se týče cvičení kreativní. Zkuste měnit i formu tréninku a zakomponovat do svého plánu kardio, silový trénink a třeba jógu. Každé cvičení tak bude úplně jiné a vyzkoušíte mnohem více aktivit. Pokud byste cvičili neustále jedno a to samé, je větší pravděpodobnost, že vás to časem přestane bavit, proto zkoušejte nové věci, cvičte různé cviky a ukažte svou kreativitu i během cvičení.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?