Jaké pomůcky by neměly chybět u silového cvičení?

Sandra pro Alfit blog 25.04.2021

Silový trénink je klíčový k udržení si zdravého a aktivního životního stylu, ale pouze za předpokladu, že cviky provádíte správně a bezpečně.

Bandáže na zápěstí

Bandáže na zápěstí jsou nepostradatelnou součástí každého tréninku, kde využíváte svou váhu a činky. Jedná se o pružný pásek, který si omotáte kolem zápěstí a poté se zajistí suchým zipem. Bandáž dostane kloub do velkého stlačení a dochází ke zvýšení výkonnosti. Taktéž podporuje a chrání vaše zápěstí u těžších cviků, u kterých je zápěstí nejvíce namáháno, proto by se měly používat především u nejtěžších sérií. Bandáže také zajišťují vyváženější přenos síly tím, že udržují vaše zápěstí ve správné poloze, což pomáhá přecházet zranění.

Rukavice

Používáním rukavic při silovém cvičení získáte oporu pro obtížné cviky, jelikož poskytují během tréninku pevné a pohodlné uchopení a především chrání vaše dlaně, tudíž zabraňují tvorbě mozolů. Rukavice jsou multifunkční, a tak je můžete využít u silového cvičení, ale užitečné jsou i při veslování na veslovacím trenažéru, nebo třeba při jízdě na cyklotrenažéru, kde rukavice poskytnou pohodlnější stisk řídítek.

Trhačky

Jedná se o fitness pomůcky, které se používají u tahových cviků, kde vám síla úchopu omezuje provedení, např. Shyby, mrtvé tahy a přítahy. Jednoduše si trhačku ovinete kolem zápěstí a činky a to vám zvednutí zátěže ulehčí. Nemusíte přemýšlet nad tím, jak dlouho ještě zvládnete činku udržet, jelikož vše drží zápěstí a vy se tak můžete soustředit na správné provedení cviku, což je pro silové cvičení hlavním předpokladem.

Opasky

Opasky jsou vynikajícím doplňkem silového tréninku, zvlášť pokud již máte trochu více zkušeností a hledáte větší výzvu ve svém tréninku. Opasek vytváří dostatečnou podporu ve chvíli, kdy je potřeba stabilizovat oblast bederní páteře při vysokém zatížení. Je tudíž nezbytný při tréninicích s maximální váhou, především u cviků, jako je mrtvý tah, přítahy v překlonu a další těžké cviky. Vzhledem k tomu, že opasky stabilizují střed těla, zvýší se tak i bezpečnost vašeho tréninku. 

Magnézium

Magnézium je nejen dobré pro váš imunitní systém, ale je také ideální používat ho externě, aby se snížilo pocení rukou. Kluzké ruce mohou během cvičení vést k bolestivým následkům, obzvlášť když cvičíte s těžší pomůckou, jako je kettlebel. Magnézium v práškové nebo tekuté podobě na kluzké ruce pomáhá a zajišťuje pohodlný a bezpečný trénink.


 

Co by Vás ještě mohlo zajímat?