Proč si pořídit vibrační plošinu a jak ji vybrat?

Sandra pro Alfit blog 14.02.2021

Vibrační plošiny jsou čím dál více oblíbeným strojem ve fitness centrech i domácích posilovnách. Vibrační plošiny totiž zajišťují efektivní trénink, aktivují všechny svalové skupiny ve vašem těle a přináší spoustu výhod.

Proč si pořídit vibrační plošinu?

Vibrační plošiny se velmi snadno používají. Vibrace produkované deskou vás nutí pracovat na udržení rovnováhy, a tak vaše tělo začne zapojovat velké množství svalů. I přesto, že cvičení na vibračních plošinách není těžké, nemusíte se u každého tréninku trápit složitými a těžkými cviky, tak je takové cvičení pro vaše tělo přínosné a na spalování tuků naprosto ideální. Vibrační desku můžete také využívat jako doplněk při cvičení třeba na běžeckém pásu nebo jiném trenažéru a lze ji používat i jako masážní stroj. U mnoho vibračních desek máte možnost používat širokou škálu příslušenství, které vám váš trénink ještě zpestří.

Vliv vibrační plošiny na zdraví

Vibrační plošina přiinese pro vaše tělo spoustu výhod, má dobrý vliv na váš krevní oběh a pomáhá lépe tvarovat a zpevnit tělo. Pokud budete cvičit na vibrační plošině pravidelně, přispěje to i k odolnosti imunitnímu systému a zlepší se pružnost šlach a svalů. Co ocení především ženy je, že vibrace, které plošina produkuje, pomáhají předcházet redukci celulitidy. Vibrační plošiny jsou velmi dobře skladné a snadno se přenášejí, takže se nemusíte bát, že by vám někde zabírala zbytečně moc místa.

Jak vibrační plošina funguje?

K dispozici je hned několik typů vibračních plošin. Fungují na principu vibrování do stran rychlým tempem. Vibrace se přenášejí do svalů, které jsou donuceny ke stahování. Během cvičení zaujímáte různé pozice, a posilujete tak různé skupiny svalů, proto jsou vibrační plošiny vhodné také pro někoho, kdo má problémy s formováním problematických partií těla.

Nastavení intenzity vibrací

V průběhu hledání kvalitní vibrační plošiny se zaměřte také na to, kolik úrovní vibrací plošiny nabízí. Čím více daný model vibrací nabízí, tím lépe pro vás. Kromě intenzity vibrací si můžete často upravovat rychlost.

  • Vertikální vibrace – Vertikální vibrace způsobují houpavý pohyb, což znamená, že v průběhu cvičení se stroj houpe od středu nahoru a dolu. Vaše boky se během tréninku hýbou stejně, jako kdybyste běhali nebo chodili. Zapojíte tak velké množství svalů, což přináší dobré výsledky. Tyto vibrace se zaměřují na lymfatický systém a redukci tuku.
  • Lineární vibrace – Lineární vibraci fungují tak, že během celého tréninku budete ve vodorovné poloze, jelikož klesá a stoupá celý povrch. U vibračních plošin takového typu, je důležité nastavit maximální otáčky.
  • Oscilační vibrace – Vibrační plošiny s oscilačními vibracemi patří mezi nejoblíbenější, jelikož poskytují přirozené vibrace. Jsou více pohodlné, a proto skvělé pro uživatelé všech věkových kategorií.

Některé modely kombinují všechny tipy vibrací a můžete se setkat i druhy vibračních plošin, které mají 3D vibrace, 7D vibrace a další.

Počítač

Lepší modely jsou vybaveny počítačem, díky kterému si můžete přizpůsobit intenzitu cvičení a máte možnost vybrat si různé programy, které simulují chůzi nebo běh. Počítač vám zobrazuje i informace o vašem pulsu, kolik jste spálili kalorií apod. Některé modely vám dokážou zobrazit i vaši hmotnost a můžete tak sledovat své pokroky.

Nosnost

Vzhledem ke konstrukci, jakou vibrační plošina má, je důležité brát při výběru ohled na to, jaká je maximální nosnost, jelikož když cvičíte, stojíte na plošině celou váhou těla. V případě, že by byla vaše hmotnost byla větší, než je povolená maximální nosnost, mohlo by dojít k poškození cvičebního stroje a také k rychlému opotřebení. Proto je důležitý vybrat model, který vás unese.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?