Co vás bude zajímat u výběru běžeckého pásu?

Sandra pro Alfit blog 10.11.2020

Běžecký pás je potřeba vybírat podle toho kdo a jak bude na pásu běhat. Jiný běžecký pás bude vyhovovat pro pravidelný běžecký trénink aktivního sportovce a zcela jiný bude vhodný pro netrénovaného člověka, jehož cílem je zpevnění svalstva a spalování tuků. Velmi důležité je vybírat stroj i dle výšky a váhy osob, které na pásu budou běhat. Tak, abyste si vybrali správný a vhodný běžecký pás je potřeba zvolit vhodnou délku a šířku běžecké plochy, stupeň odpružení, kvalitní komponenty i běžecká kurta, jelikož to všechno má vliv na životnost běžeckého pásu. Pro běh je vhodné pořídit běžecký pás s motorem. Bezmotorové mechanické pásy se využívají na chůzi a běhání na těchto strojích není vhodné, kvůli malé běžecké ploše.

Velikost běžecké plochy

Běžecká plocha ovlivňuje komfort běhání i maximální rychlost, kterou lze na pásu běhat. Výhoda větší běžecké plochy je taková, že se nemusíte neustále kontrolovat a soustředit se, abyste nešlápli při běhu nohou mimo plochu.

  • Délka běžecké plochy – Délka souvisí s výškou člověka a rychlostí běhu. Čím rychleji běžíte, tím se vám prodlužuje krok a pro bezpečné běhání je vhodná delší běžecká plocha. Pro vyšší osoby okolo 190 cm je pro běh rychlostí 10 km/h potřeba délka plochy 150 cm, pro osoby okolo 180 cm a pro střední rychlosti cca 8-10km/h je minimální délka plochy 140 cm a pro menší osoby okolo 170 cm a menší rychlosti do 8km/h stačí pásy s běžeckou plochou dlouhou 130 cm.
  • Šířka běžecké plochy – Běžecké pásy, které mají šířku plochy do 40 cm, jsou vhodné na chůzi, nikoliv na běh. Běhání na těchto strojích je nekomfortní. Pásy s plochou okolo 45 až 48 cm, jsou ideální pro domácí kondiční běhání menší rychlostí do 10 km/h. Nejoblíbenější jsou pásy s plnohodnotnou běžeckou plochou nad 50 cm, které vám zajistí komfortní a bezpečný běh.

Odpružení běžecké plochy

Odpružení běžecké plochy je důležité s ohledem na minimální zatížení páteře a kloubů. U levnějších verzí běžeckých pásů naleznete většinou jen slabé gumové podložky, které dostatečně netlumí vaše došlapy, a navíc časem zpuchří. U značkových strojů jsou celé desky uložené na několika pružných segmentech, což je vhodné na kondiční domácí běhání. Dražší běžecké pásy od značek PROFORM, KETTLER, NORDICTRACK, TUNTURI a další, mají navíc i celou rámovou konstrukci, která je speciálně uzpůsobena na minimální zatížení kloubů a při běhu je většina došlapů eliminována. Pro náročnější zákazníky požadující speciálně nastavitelné odpružení existují špičkové modely běžeckých pásů.

Možná rychlost a výkon motoru

Kvalitní značkový motor s dostatečným výkonem je základním předpokladem pro dlouhou životnost pásu a jeho bezproblémový chod. Čím těžší člověk na pásu běhá, tím výkonnější a kvalitnější by měl mít motor, jelikož při došlápnutí na běžeckou plochu musí motor překonat odpor váhy člověka. Při výběru běžeckého pásu je třeba brát ohled nejen na výkon motoru, ale i na to, zda je motor kvalitní a značkový, nebo no-name zařízení a zda udaný výkon je maximální, nebo trvalý.

Sklon běžecké plochy

Velká část běžeckých pásů nabízí možnost měnit sklon plochy, a to buď manuálně, nebo pomocným motorem, který můžete ovládat buď tlačítky, nebo u vybavenějších strojů automatickými programy podle trati, kterou jste zvolili. Napodobuje se tak běh do kopce či na rovině reálnou krajinou. Některé verze modelů umí díky komunikaci s aplikacemi regulovat sklon dle reálné trasy na Google maps.

Počítač běžeckého pásu

Základní běžecké pásy nabízejí pouze ruční ovládání rychlosti z monitoru počítače. Vybavenější modely vám nabídnou program s profilem trati, podle kterého bude pás regulovat buď sklon či rychlost automaticky. Nejoblíbenější modely jsou vybaveny blutetooth, u kterých si stažením tréninkové aplikace do svého telefonu můžete zvolit trať na Google maps, díky které pás napodobuje reálnou krajinu a vybranou trať. Tréninková aplikace, která je světovou jedničkou je IFIT. Sice je za malý poplatek, ale za to 100% funkční a spolehlivá.

Uskladnění běžeckého pásu

Z důvodu úspory místa po cvičení většina běžeckých pásů umožňuje sklopení běžecké plochy a případný posun na požadované místo pomocí transportních koleček. Pod deskou je umístěn pomocný tlumič, který usnadňuje složení i manipulaci a tím pádem ho složí i fyzicky méně zdatný člověk.

Měření tepové frekvence

Pro účinné cvičení ať už ke spalování tuku, nebo fyzickou kondici je důležitým údajem měření tepu. Většina běžeckých pásů jsou vybaveny dotykovým snímačem Hand-pulse v madlech, který ale není přesný, a tak se hodí spíše na orientační měření tepu. Lepší běžecké pásy vám nabídnou bezdrátovou komunikaci s hrudními pásy, které jsou přesnější a pohodlnější. Hrudní pásy jsou buď analogové, nebo ty modernější, které využívají přenos přes bluetooth. Výhodou této komunikace je, že pás je možné využít s mobilním telefonem i při běhání venku.

Servis

Jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou je potřeba myslet při pořízení běžeckého pásu je záruční a pozáruční servis a dostupnost náhradních dílů. Při pořizování takového stroje určitě zvažte, kde uskutečníte jeho koupi. U většiny nespecializovaných prodejců v případě problému je nutné stroj rozebrat a následně zaslat na reklamaci, což je opravdu zdlouhavé. Dnes existuje několik specializovaných společností, které vám stejně jako my zajistí servis v případě poruchy stroje u vás doma. Nastane-li se strojem problém, technik přijede a běžecký pás opraví, případně odveze a přiveze za naše náklady.

Co by Vás mohlo ještě zajímat?